Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Szafki śniadaniowe dla pracowników a przepisy - na co zwrócić uwagę?
Szafki śniadaniowe dla pracowników a przepisy - na co zwrócić uwagę?

Każdy pracodawca, który dba o swoich pracowników, powinien zapewnić im wygodną i bezpieczną przestrzeń do tego, żeby mogli sobie przygotowywać i spożywać w niej posiłki. Zwłaszcza, że wymagają tego również przepisy. Jak wybrać szafki śniadaniowe dla pracowników, żeby wyposażenie jadalni spełniało standardy?

Co mówią o tym przepisy?

Tak jak już wspomnieliśmy, to, że pracodawca powinien zapewniać swoim pracownikom miejsce, w którym będą mogli przygotowywać i spożywać posiłki, jest uregulowane przepisami prawa. Dobrze byłoby, żeby oddzielne pomieszczenie o charakterze jadalni pojawiało się w każdej firmie, chociaż wymagane jest to tylko w przypadku, kiedy ta na jednej zmianie zatrudnia powyżej 20 pracowników. W przypadku mniejszych pracodawców jest to obowiązkowe tylko wtedy, kiedy pracownicy są narażeni na kontakt z substancjami szkodliwymi, a w tym ze środkami chemicznymi czy też z materiałami biologicznie zakaźnymi.

Do najważniejszych aktów prawnych, które regulują te kwestie należy rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Zgodnie z tymże aktem prawnym, jadalnia może być przeznaczona do spożywania posiłków własnych (typ I), do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów (typ II) lub do spożywania posiłków profilaktycznych (typ III). Jakie ma to znaczenie jeśli chodzi o szafki śniadaniowe dla pracowników?

W przypadku, kiedy pomieszczenie jest przystosowane tylko do spożywania posiłków własnych lub do spożywania posiłków własnych i wydawania napojów powinny znajdować się w nim szafki do przechowywania posiłków, które spełniają odpowiednie standardy. Wszystko po to, żeby pracownik miał gdzie trzymać swoją żywność w higienicznych warunkach.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, szafki dla pracowników powinny posiadać indywidualne zamknięcia. Najlepiej byłoby, gdyby były też łatwe do utrzymania w czystości, co znacznie ułatwi zachowanie higieny.

METALOWA SZAFKA ŚNIADANIOWA 10 SKRYTKOWA MSUS 3110 NA KLUCZ STOJĄCA GŁ.30 CM

Jakie szafki śniadaniowe dla pracowników będą najlepsze?

Jeśli czeka Cię wybór szafek śniadaniowych dla pracowników, zapewne zastanawiasz się, które z nich będą najlepsze. Przede wszystkim musisz kierować się obowiązującymi przepisami. To oznacza, że te muszą być indywidualne zamykane.

Głównym celem wprowadzenia obowiązku udostępnienia każdemu pracownikami szafki śniadaniowej jest możliwość przechowywania przez niego własnego posiłku w jak najbardziej higienicznych warunkach. Jeśli zależy Ci na tym, żeby te były jak najlepsze, postaw na zakup szafek metalowych. Ze względu na łatwość utrzymania czystości są one niezwykle higieniczne. Poza tym warto pamiętać, że metal co do zasady nie przyjmuje zapachów ani wilgoci, co często zdarza się w przypadku takich materiałów jak drewno czy sklejka.

Oczywiście dobrze byłoby gdyby meble te były łatwe do utrzymania w czystości nie tylko od wewnątrz, ale i na zewnątrz. Pod tym względem najlepszym rozwiązaniem wydają się być więc szafki metalowe śniadaniowe ze skośnym daszkiem. O wiele łatwiej jest je wycierać, nawet jeśli są dość wysokie.

METALOWA SZAFKA ŚNIADANIOWA ZE SKRYTKAMI NA KLUCZ SUS 215Wp drzwi z plexi

Higieniczność żywności przechowywanej w szafkach dla pracowników powinna być potwierdzona atestem. To też zapewniają Ci wszystkie skrytki dostępne w naszej ofercie. Każda szafka śniadaniowa, którą znajdziesz w naszym sklepie posiada niezbędne atesty higieniczne, które są wydawane przez Państwowy Zakład Higieny.

METALOWA SZAFKA ŚNIADANIOWA 20 SKRYTKOWA SUS 3210 NA KLUCZ STOJĄCA

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Przy wyborze szafek śniadaniowych dla pracowników koniecznie trzeba zwrócić uwagę nie tylko na kwestie prawne, ale i praktyczne. W naszej ofercie znajdziesz meble, które na pewno spełnią Twoje oczekiwania. Możesz wybrać szafki śniadaniowe wiszące albo stojące. Do najpopularniejszych modeli należą metalowa szafka śniadaniowa ze skrytkami na klucz SUS 225W, która w tylnej części posiada specjalne otwory, dzięki czemu bez problemu można ją zawiesić oraz metalowa szafka śniadaniowa 18-skrytkowa na klucz stojąca, którą w razie potrzeby również można zawiesić.

Do wyboru masz skrytki z drzwiami skrzydłowymi lub przelotowymi. Oba rozwiązania są bardzo praktyczne. Najbardziej funkcjonalne wydają się być jednak szafki przelotowe, które dają dostęp do przechowywanych przedmiotów z obu stron – od przodu i tyłu.

METALOWA SZAFKA ŚNIADANIOWA ZE SKRYTKAMI NA KLUCZ SUS 215W

Skrytki śniadaniowe mogą być wykonane w pełni z metalu lub z metalu i plexi. W pierwszym przypadku gwarantują nie tylko bezpieczne i higieniczne przechowywanie żywności, ale i dyskrecję. To szczególnie ważne jeśli Twoi pracownicy oprócz jedzenia, będą przechowywać w nich również inne rzeczy – często jest to miejsce, w którym trzyma się również elektronikę użytkową czy też portfel. Modele, które posiadają drzwi wykonane z przezroczystej plexi pozwalają z kolei szybko zorientować się co jest w szafce. To istotne w momencie, w którym pracownik wychodząc z pracy sprawdza czy niczego nie zapomniał. Co więcej, modele z drzwiami wykończonymi plexi, często wyglądają o wiele bardziej estetycznie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl